Dieet na bariatrische heelkunde

Het dieet dat u dient te volgen verloopt altijd in fasen. Op deze manier kan uw maag-darmstelsel genezen en zich aanpassen aan de nieuwe situatie. In de eerste fase zal de voeding volledig vloeibaar moeten zijn. Vervolgens kan geleidelijk aan overgeschakeld worden op voeding die half-vloeibaar is. Concreet betekent dit dat de voeding gemalen en/of gepureerd dient te zijn. Het uiteindelijke doel is een gewone gevarieerde en gezonde voeding. Hou steeds in uw achterhoofd dat bariatrische chirurgie het meeste effect heeft wanneer u ook uw (ongezonde) voedingsgewoonten aanpast!

Een diëtist(e) kan u ondersteunen bij het nemen van de juiste voedingskeuzes onmiddellijk na de operatie. In de verdere toekomst kan hij/zij u ook helpen bij het optimaliseren van uw voedingspatroon om op een gezonde manier zo veel mogelijk gewicht te verliezen.

Voorbeeld van een dagschema in verschillende fasen

Fase 1: Vloeibare tot half-vloeibare voeding (dag 1 tot 5)

  • 6 kleine maaltijden verdeeld over de dag
  • Bouillon, melk, thee, slappe koffie
  • Later kan ook pudding (gezoet met zoetstof) en natuuryoghurt gebruikt worden
  • Groentesoep: goed mixen en zeven indien u soep wenst in plaats van bouillon

Fase 2: Half-vloeibare voeding (dag 6 t.e.m. 3 à 4 weken na de ingreep)

  • 3 hoofdmaaltijden en 2 à 3 tussendoortjes
  • Voldoende tijd tussen de maaltijden en de tussenmaaltijden
  • Broodmaaltijden:
  • geroosterd brood of beschuit met een beetje vetstof
  • Mager smeerbaar beleg zonder toegevoegde suikers zoals fruitmoes zonder suiker, magere paté, magere smeerkaas, kippenwit of kalkoenham, light-confituur,…
  • Tussendoortje:
  • mager melkproduct, gezoet met zoetstof (ook bijvoorbeeld fruityoghurt)
  • fruitmoes (gezoet met zoetstof) en enkele kleine toastjes
  • enkele kleine toastjes of geroosterd brood met mager smeerbaar beleg
  • Warme maaltijd:
  • starten met gemalen voeding; ± 50 gram vis of ei (indien goed verdragen kan gestart worden met gevogelte of vlees), ± 50 gram aardappelpuree, ± 75 gram groenten en 1 eetlepel olie naar keuze, dit alles zeer fijn mix U kan in deze fase gebruik maken van kant-en-klaar babyvoeding zonder brokjes!
  • geleidelijk overstappen op malse voeding; zachte vis, vlees of een ei (bij voorkeur mager), goed gaargekookte groenten, geprakte aardappel of aardappelpuree
  • Wanneer u last ondervindt, schakel dan tijdelijk weer over op een volledig half-vloeibare voeding!

Fase 3: Vaste voeding (3 à 4 weken na de ingreep)

  • Hanteer de verhoudingen zoals deze voorgeschreven staan in de actieve voedingsdriehoek en varieer voldoende, zo voorkomt u tekorten
  • Fruit eet u best bij de maaltijd, bijvoorbeeld als broodbeleg, zo voorkomt u klachten
  • Eet dagelijks ook groenten, bijvoorbeeld ook bij uw brood of in soep
  • Maak gebruik van volkoren producten zoals bruin brood, donkere pasta en bruine rijst

Het volgende dient u altijd, in alle fasen, te onthouden

  • Neem een goede houding aan tijdens de maaltijd en hou uw aandacht bij uw maaltijd
  • Neem “maal – tijd”: eet rustig en kauw uw voeding goed
  • Neem kleine frequente maaltijden d.w.z. beter 6 kleine maaltijden dan 3 grote
  • Stop met eten wanneer u voelt dat u voldoende gegeten hebt: Probeer niet ‘dat laatste restje’ op uw bord nog op te eten!
  • Drink voldoende, bij voorkeur water, maar niet tijdens of vlak voor de maaltijd
  • Drink geen te grote hoeveelheden in één keer
  • Koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken kunnen klachten veroorzaken
  • Vermijd (grote) vetrijke maaltijden en meerdere vetrijke voedingsmiddelen op één dag
  • Vermijd producten die veel suiker bevatten, bijvoorbeeld: snoep, gebak en koekjes, vruchtensappen,…
  • Beperk het gebruik van alcoholische dranken zoals wijn, bier en sterke dranken
  • Breng voldoende variatie in uw voeding om tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen, zoals foliumzuur, vitamine B12 en ijzer, te voorkomen
×